Вести

Вучић: Влада ће помагати Програм стипендирања

Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас да ће се Влада следеће године укључити у финансирање Програма стипендија немачке привреде 'Зоран Ђинђић', преко којег је велики број младих из Србије имао прилике да стиче праксу у Немачкој.

"Следеће године ће се и влада Србије укључити у финансирање и подршку Пројекта. Очекујем да ћемо имати још већи број људи да науче и врате са другачијим навикама, са још више знања, и да генерације које долазе уче од њих како да од Србије направимо још успешнију земљу", рекао је Вучић на пријему у част 11.генерације Програма.

"'Фондација др Зоран Ђинђић" у сарадњи са Одбором немачке привреде за источну Европи и немачким министарством за економску сарадњу и развој ове године доделила је 23 стипендије за стручну праксу у Немачкој, а стипендтисти ће радити у најпознатијим немацкцим предузећима.

Он је казао да не постоји боља земља од Немачке у којој би млади људи могли да уче и да се врате у Србију као још вреднији, амбициознији и жељни успеха, како би и себи, али и свима у Србији могли да донесу бољу будућност.

Вучић је овогодишњим стипендистима поручио да су они будућност Србије и пожелео пуно успеха на пракси у Немачкој.

Он је пренео да је синоћ разговарао са сарадником немачке канцеларке Ангеле Меркел, који му је рекао да Србији недостаје свест да мора бити конкурентна, да мора да се бори за своје место под сунцем, јер цела Европа чини само седам одсто становништва света, а Србија још мање.

"Ако не будемо успешнији од других нико нас неће приметити", подвукао је Вучић.

Он је захвaлио немачким партнерима, јер 11 година финаснирају програм који је за Србију, српске студенте веома важан, као и Ружици Ђинђић на огромној енергији и труду за нешто што није важно њој лично, већ младим људима и Србији.

Управитељ Фондације Зоран Ђинђић, Ружица Ђинђић поручила је да је Србија у протеклих десет годинa, колико траје програм имала изузетну добру сарадњу са немачким партнерима, што говори да, пре свега, немачка влада и Одбор немачке привреде за источну Европу имају поверења.

Она је пожелела стипендистима успешан боравак у Немачкој и да се у Србију врате обогаћени новим искуствима и знањима.

Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм рекао је да га радује да по 11 пут млади из Србије иду у Немачку на праксу.

Он је указао да је ово прва генерација после почетка приступних преговора Србије, која путује у Немачку, додајући да је визија Зорана Ђинђића била да Србија постане чланица европске породице.

"Србија је сада на добром путу да то обистини", оценио је амбасадор који је подсетио да ће премијер Вучић 11. јуна посетити Берлин.

Он је стипендистима пожелео добар боравак у Немачкој и да се врате у земљу да пренесу своје знање.

Председник Одбора немачке привреде за источну Европу Рајнер Линднер казао је да је главна порука коју упућује стипендистима да их чека немачка привреда, да се радује њиховом доласку и успеснсом обављању посла.

Према његовим речима, и ове године је пошло за руком да се у читавом региону пронађу одлични млади људи који су спремни да стажирају у немачким предузећима.

"Србија, али и БиХ тренутно пролазе кроз тешко време. Поплаве су нанеле тешке последице. У данашњим, али и сутрашњим разговорима сам пренео спремност немачке привреде да помогне у савладавању последица поплава"; подвукао је Линднер.

Немачка је, како је објаснио, имала такво искуство и увек је учила из њега, колико год да је ситуација била тешка.

Србија се налази на путу у ЕУ, а немачка привреда пуном снагом подржава тај процес, додао је он изразивши посебно задовољство што српска влада жели да се прикључи Програму.