Вести

Вучић: За развој економије 21 закон

Председник СНС Александар Вучић изјавио је да није задовољан оним што је учињено на стварању доброг пословног амбијента у Србији и представио део плана који је СНС припремила како би поправила инвестициони амбијент и Србија кренула у економски развој.

Вучић је у емисији "Тешка реч" на ТВ Пинк прецизирао да је реч о 21 закону, који треба донети у периоду од 15. априла до 30 јуна.

Према његовим речима, ради се о законима о раду, стечају, државним службеницима, бржем издавању дозвола...

"План подразумева да радимо тешко у наредне две године и подразумева формирање националног приоритетног плана", рекао је Вучић.

Он је објаснио да се планира значајније улагање у четири области, а да је прва - аутомобилска индустрија, која је, како је рекао, пуни замах доживела у 2013. и 2014. години.

Он је навео да су у тим приоритетима и ИТ Сектор, у који ће се уложити велики новац и то је пре свега намењено младим људима, затим пољопривреда, за коју има више планова, и развој приватног предузетништва.

"Нама је за младе људе важно да можемо да им кажемо да тражимо начин и да почну бизнис и не размишљају да се запосле само у државном органу, већ да идеје и спобности развију у приватном бизнису", рекао је лидер напредњака и навео пореске олакшице за младе који почињу сопствени бизнис, рекао је он.

Лидер СНС је у приоритете уврстио и велике развојне инфраструктурне пројекте, који треба да развију целу Србију.

Увек смо спремни да разговарамо са сваким, као и данас у Смедереву са радницима Жечвоза, да чујемо муку радника и помогнемо, али и они морају да буду спремни да помогну својој држави, навео је Вучић.

Он је поручио да је приватни сектор кичма која вуче земљу напред, да тај сектор издржава јавни сектор "и ту не треба да буде недоумица".

"Нећу да се додворавам грађанима, да их лажем, следи нам тежак период и много рада, али већ крајем ове године видећемо светло на крају тунела", рекао је Вучић.

"Београд на води" готов до 2019. године

Вучић је изјавио да ће први радови на реализацији пројекта Београд на води почети мају, и да ће читав посао бити завршен до 2019. године.

Вучић је показао план Београда на води, и прецизирао да ће торањ, који ће бити "нови ленд марк" Београда, бити завршен до марта 2017. године.

Вучић је навео да као што многи сада не верују у реалност тог пројекта, тако нису веровали ни у успешну борбу против корупције и криминала, или - да ће Србија отворити преговоре са ЕУ.

Говорећи о инвеститорима из УАЕ Вучић је казао да ће у пројекат уложити три милијарде долара, а касније ће се делити добит од продаје некретнина на том простору.

Он је рекао да ће се изградити торањ од 50 спратова која ће бити највиши у овом делу Европе, да ће тамо где је сада пруга бити "београдски Шанзелизе", да ће бити шопинг молова, апартмана које ће куповати најбогатији људи на свету, јер су и навикли да купују када тако велика компанија гради.

Према његовим речима, брзо ће почети и рекламе на светским телевизијама у које ће инвеститори улозити десетине милиона долара, јер је и њихова жеља да зараде новац на овом пројекту.

"Београд на води је инвестиција за целу Србију", рекао је Вучић и додао да ће то покренути све области и повећати приходе у свим секторима, а посебно у грдајевинској индустрији.

Сарађиваћемо са онима који желе да раде

Вучић је изјавио да нема "омиљеног опозиционара" и да ће напредњаци сарађивати са онима који су спремни да преузимају ризик, да раде и да свом снагом покрећу земљу.

Вучић је рекао да се не бави односима међу председницима ДС и НДС, Драганом Ðиласом и Борисом Тадићем.

"Немам времена да се бавим тиме. И да имам времена не бих се тиме бавио. Не бавим се стварима које нису у мом домену, то је њихова ствар, нека раде шта хоће" рекао је Вучић.

Одговарајући на питања гледалаца о својој имовини, Вуцић је рекао да вози кола која се воде на његовог брата, и да не ради посао који ради да би се обогатио.

Људи који се баве бизнисом раде да би се обогатили и то је у реду, а политичари не треба да буду што богатији, политичари треба да живе пристојно и да пруже прилику другима да раде и зараде, да се обогате, да земља буде уређена.

На питање о безбедносној ситуацији у Новом Саду он је казао да је та ситуација заиста лоша и навео да Нови Сад има три пута мање кривичних дела у односу на Београд, али и четири пута мање становника.

"Значи да је веома висок криминалитет изражен и супротставићемо му се оштријим мерама", рекао је Вучић и споменуо могућност упућивања специјалних јединица као испомоћ, и најавио сличне мере и за Ниш.

Коментаришући констатацију гледалаца да не плаћају сви порез у Србији, Вучић је истакао да је реформа пореског система спремна и да је ту област у потпуности могуће уредити од краја 2014.

"Како је могуће да се неком нагомила порески дуг, а да нема никакве реакције државе, то значи да су некога пуштали, док су на другима показивали своју моћ и то ћемо у потпуности уредити" - рекао је Вучић.

Слично је и са другим обавезама грађана према држави, приметио је и додао да је више пута чуо примедбе да струја не плаћа, али ни не "сече" Албанцима из Прешева и Бујановца. "Уколико победимо, струју ће плаћати сви, и у Прешеву и у Бујановцу", рекао је Вучић.

Лидер СНС је на позвао грађане да изађу на изборе, рекавши да су они ти који одлучују о судбини својој и своје деце и да је, како год да се определе, важно да искажу своје мишљење.

"Уверен сам да заједничким снагама и свом снагом можемо да доведемо и до више радних места и спровођења стварних реформи, али то не може да уради једна влада сама, за то је потребан шири консензус са људима, са народом" рекао је он.

Вучић је рекао да ако људи осећају да то желе, да могу то да издрже, да истрпе - да изађу и гласају за СНС и њене партнере, али да је избор на њима.