Вести

Вучић: Желим да верујем да није било спорне изјаве Ердогана

Премијер Александар Вучић изјавио је да би у случају да је сигуран да је Реџеп Тајип Ердоган заиста изјавио да би турски бродови могли упловити у Неум, реакција Србије била другачија, снажнија и јача него што је данашња, упозоривши да је Балкан буре барута и да нико не сме да се игра ни фитиљима ни шибицама.

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са председником РС Милорадом Додиком навео да Додик свако од њих има право на своје закључке у вези с изјавом Ердогана, али да он нема право да негира и омаловажава забринутост председника РС.

Објаснивши да жели да верује да Ердоган спорну изјаву није дао, Вучић је подсетио на његове раније изјаве, ону у Призрену или на последњу дату пре 15 дана у Аустрији о томе да су они (Аустријанци) потомци Османлија након које читаво аустријско руководство није желело да се сусретне са турском делегацијом изузимајући шефа дипломатије Себастијана Курца, који је при томе изнео мишљење и став своје земље о таквој изјави.

"Наша је обавеза да нигде не журимо, јер то није политика Србије", рекао је Вучић наводећи да је разговарао недавно са турским представницима о томе како да две компаније дођу у Крупањ и запосле људе.

Додао је, међутим , да то сто ми желимо добре економске и друге односе не значи да они треба да буду на уштрб безбедности.

"Желим да верујем да то није изречено а на Србији је да реагује и да никога не напада нити оптужује", рекао је Вучић и подвукао да је свестан како се свака реч коју изговори мери и овде и у Сарајеву и у Загребу, те да је тешко да му се може наћи да је рекао нешто што подиже страсти, што очекује и од других.

Вучић је додао да са друге стране нису све амбасаде Турске у региону дале искрене одговоре и додао да ће о овоме разговарати и са представницима ЕУ и то не да би се жалио, јер "желимо добре односе са Турском".

Србија се сада поштује управо зато што стоји иза онога што каже, навео је премијер и подсетио да је и у Москви недавно рекао да Србија хоће у ЕУ, а у Бриселу да Србија неће уводити санкције Русији.

Упитан да коментарише реакцију Хрватске на изјаву Ердогана о бродовима у Неуму, Вучић је рекао да су и он и председник РС приметили реакцију у државним органима Хрватске, али је поновио да није слагао када је рекао да су различито регаовале амбасаде Турске у различитим земљама.

"Рекла - казала је већ било и у Бечу и у Призрену и надам се да је ово стварно било то рекла - казала", поручио је Вучић поновивши да је уверен да би у случају да је та изјава тачна реакција Србије била другачија, снажнија и јаче него ова данас.

Како каже, жели да верује да су изјаве у Призрену и Бечу биле случајне, због гласова и изборне кампање, па чак и ова о Неуму, али је додао да би волео да се амбасаде Турске у региону усагласе.

Упркос томе што су Вучић и Додик данас о спорној изјави изнели другачије ставове, српски премијер је поручио да то не значи да он има право да на било који начин омаловажава забринутост председника РС Додика.

"Нема право да не бринем због забринутости председника РС", рекао је Вучић.