Вести

Вукашин Јањевић-ТОПЛИФИКАЦИОНА МРЕЖА БЕЗ ВЕЋИХ ПРОБЛЕМА

„2014. годину јавно предузеће „Топлификација“ завршило је са много бољим финансијским пословањем, него што је то било претходних година, тако да можемо бити задовољни“, каже директор овог предузећа Вукашин Јањевић.

„Имали смо среће, јер нисмо имали неких великих проблема због поплава и елементарних непогода, као што су то имали други, тако да је наш систем остао нетакнут. Финанисјски, остварили смо бољи резултат него што је то било претходних година. Што се тиче грејне сезоне, ни ту немамо већих проблема“, рекао је Јањевић.

Другог јануара десила се једна већа хаварија на цевоводу, када је без грејања остао цео град, али брзом интервенцијом служби Топлификације, овај проблем је у дану решен. Током ове интервенције један радник је задобио и лакше телесне повреде, односно опекотину.

Кључне активности Топлификације односе се на припреме за увођење система наплате према утрошеној топлотној енергији. У готово све подстанице је уграђена нова опрема.

Осим тога, протекле године доста се радило на санацији и реконструкцији, а мање на ширењу мреже. Према речима директора, сви главни магистрални цевоводи су у доста добром стању, а остало је да се ради на секундарним разводима, што је огромна мрежа, али полако се санирају слабе тачке.

Наплата према утрошеној енергији, као законска обавеза, била је планирана да почне од ове сезоне, међутим одложена је за наредну, али потрошачи који су уградили калориметре, већ могу плаћати према утрошку. За сада се за овај начин плаћања определило око триста потрошача у Лазаревцу. Грађани који су заинтересовани, путем информатора који могу наћи на благајни Топлификације, могу се информисати и сазнати све што их интересује по питању наплате топлотне енергије по утрошку.

Тренутна цена грејања је 65 динара по квадрату, што је међу најнижим ценама у Србији. Такође, и цена која је формирана по утрошку спада међу најниже.

Јавно предузеће Топлификација у претходној години радило је и на техничком опремању. Купљена је још једна нова машина и нов трактор са приколицом, тако да су на тај начин што су оспособљени да послове обављају самостално, према речима директора, начињене велике уштеде.

„Формирали смо једну озбиљну грађевинску оперативу, која може у овим нашим условима да одговори потребама предузећа. Сада смо у ситуацији да завршимо скоро све послове из наше делатности, посебно из те грађевинске оперативе која је битна, а то се односи на све ископе, постављање цеви, машинско-монтажне радове и враћање у првобитно стање до нивоа асфалтирања“, објаснио је Јањевић.

ЈП Топлификациај тренутно има око 7000 потрошача, правних и физичких лица, а у последње две године квадратура је повећана за око 50 хиљада квадрата, а стална је борба са илегалним прикључцима.

За 2015. годину припремљени су пројекти који се односе на реконструкцију, санацију и проширење мреже.